Papier Vouwen tot een eindformaat

Mogelijkheden

Bij het vouwen van papier vanaf 170 grams, moet er vooraf gerild worden. Dat betekent dat er een rillijn op de plek van de vouw wordt geplaatst zodat het papier niet -of minder- gaat breken op de plek van de vouw.

Wij vouwen .... zelf


Zig-zag vouw

Een zig-zag vouw wil zeggen twee keer vouwen in tegengestelde richting. De drie delen van het gevouwen formaat zijn even breed, waardoor de delen mooi over elkaar heen vallen als het papier eenmaal gevouwen is.

Wikkelslag vouw

Een wikkelvouw wil zeggen dat er twee keer wordt gevouwen in dezelfde richting. Eén deel van het te vouwen formaat wordt omsloten door de andere twee delen. Dat deel is iets minder breed om te voorkomen dat, het eenmaal gevouwen, hinderlijk opbolt. Zo is de gevouwen folder mooi plat.

Enkele vouw

Bij een enkele vouw wordt het papier eenmaal gevouwen. Het vel kan in de lengte of in de breedte worden gevouwen, en wordt daardoor in principe 2 gelijke stukken verdeeld die eenmaal gevouwen precies op elkaar passen. Maar het is ook mogelijk om de vouw op een ander plaats toe te passen, waardoor bijvoorbeeld een vierkant formaat ontstaat als het vel is gevouwen en de voorzijde slechts een deel van de binnenzijde bedekt.

Open Luikvouw

Bij een open luikvouw wordt het papier tweemaal gevouwen, waarbij het de bedoeling is dat het linker-en rechterdeel naar binnen worden gevouwen en elkaar in het middn net niet raken. De te vouwen delen hoeven niet van gelijke grootte te zijn, een assymetrische oplossing behoort ook tot de mogelijkheden.

Kruisslag vouw

Bij een kruisvouw wordt het vel papier in eerste instantie twee keer gevouwen, de tweede vouw staat haaks, kruislings dus, op de eerste vouw. Deze manier van vouwen wordt veel toegepast bij het vouwen van posters naar een handzaam formaat. Ook bij kranten zie je vaak deze 'kruisslag' zijn gevouwen om ze op brievenbusformaat te krijgen, deze bestaan echter bij het vouwen uit meerdere pagina's. Bij de kruisvouw wordt in principe uitgegaan van een enkel vel papier.

jobbe icon

Drukkerij Jobbe

Zichtenburglaan 13 • 2544 EA Den Haag
Telefoon: 0174 510 333
en (070) 366 15 48