Bel ons : 0174-510333
Mail ons : info@jobbe.nl


Home Blog Wat zijn CMYK kleuren?

Wat zijn CMYK kleuren?

CMYK Kleuren In Adobe designprogramma's kun je opgeven in welke kleurruimte je wil ontwerpen. Dat doe je als je een nieuw document aanmaakt. De eerste vraag in de dialoog is 'Intentie'. Selecteer daar 'Afdrukken' en het document wordt automatisch in de kleurruimte CMYK opgestart. Waarom CMYK? Dat is omdat drukpersen met deze 4 kleuren (Cyaan/Magenta/Yellow/blacK) een heel groot gebied van het spectrum kunnen weergeven. Als wij met die CMYK kleuren drukken, dan maken wij Full-Color drukwerk.


Als je het ontwerp in RGB kleuren maakt dan worden de kleuren uit dat ontwerp uiteindelijk in CMYK kleuren omgezet, want daar drukken of printen wij mee. De CMYK-kleurruimte kan aanzienlijk minder kleuren weergeven als de RGB-kleurruimte. Er is dus altijd kleur-verlies als er van RGB naar CMYK gegaan wordt, de vraag is hoe we dat verlies zo klein mogelijk houden. Dat kan met behulp van ICC kleurprofielen. Die vertalen punten uit de RGB-ruimte die wij niet kunnen weergeven in CMYK, naar gelijksoortige punten die wel binnen de CMYK-ruimte vallen.

Kleurprofielen mag je gebruiken, maar dat is niet noodzakelijk. Als je ze wel gebruikt leidt het tot mooier drukwerk, maar als het niet lukt kunnen wij zonder die profielen ook drukken.


Meer informatie
comments powered by Disqus

Drukkerij Jobbe BV

Zichtenburglaan 13 • 2544EA Den Haag
Telefoon: 0174 510 333

U kunt bij ons gratis voor de deur parkeren op eigen terrein.

Algemene informatie

FAQ Vragen

Downloads

Klantenservice

Blog